01 octombrie 2013

Lecturi obligatorii: Omar cel Orb si Soseaua Catelu 42

Au trecut deja 2 saptamani de cand mi-au intrat in biblioteca cartile nominalizate la Premiul Augustin Fratila. N-am pierdut vremea si din cele aproape 400 de ore impartite intre job, somn, iesiri la bere, filme si Breaking Bad am rupt cateva pentru lectura si am devorat - nu glumesc, chiar am muscat cu sirg din ele - doua dintre carti: Soseaua Catelu 42, pentru ca titlul era intrigant, si Omar cel Orb, unde subiectul era atragator. Mi-au placut destul de mult ambele si cred ca ar trebui citite de cat mai multi oameni. Cele doua carti pot fi privite ca niste povesti de viata destul de personale care nu trebuie musai sa fie legate de un anume timp sau loc, dar pe care plasarea lor intr-o perioada cunoscuta ca “de tranzitie” le personalizeaza in asa fel incat sa existe o conexiune mai facila cu cititorul.


Din cartea Alinei Nedelea, Soseaua Catelu 42, am remarcat stilul direct, personal, autobiografic al autoarei de a revizita niste momente definitorii ale copilariei si adolescentei sale. E o drama destul de cenusie tratata insa cu umor tragic-comic si multa (auto)ironie. Limbajul e colocvial, cartea imbracand haina unei marturisiri personal facute cititorului. Copilul Alina creste intr-un ghetou, un bloc muncitoresc de pe strada Catelu, si intr-o familie care n-o iubeste si a carei fiica nu se simte. Dupa ce ii moare mama in noaptea de Revelion, Alina descopera o mama noua si o lume noua, in care femeile din familia ei vorbesc cu mortii si prezic viitorul. Revolutia aduce cu ea sperante naive, studentie, primele iubiri, bani insa si o serie intreaga de deziluzii. In 20 de ani Alina trece printr-o serie de evenimente greu credibile, pe care le expune fara patetism, oferind dovada vie ca inainte sa poti scrie o carte trebuie sa ai parte macar de o viata interesanta

Verdict: daca nu te deranjeaza argoul si imaginile explicite si ai prins epoca cand se manca pe cartela, cartea merita citita! Te va face sa-ti privesti propria viata un pic mai indulgent. Textul are o plasticitate deosebita, imaginile sugerate sunt aproape grafice iar unele situatii par de-a dreptul absurde. Desigur, asta ridica si un semn de intrebare asupra a cat este adevar si cat fictiune in viata Alinei Nedelea, asa cum reiese ea din paginile cartii.

Cine-ar trebui sa regizeze filmul: Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire). Mizeria hiper-realista, absurdul si “povestile de viata” auto-ironice sunt domeniul pe care il stie cel mai bine.



Omar cel Orb scrisa de Daniela Zeca dezvaluie tot o experienta umana paradoxala, una a carei erou, Omar, e un emigrant iranian intr-o democratie tanara est-europeana. Personajul e folosit atat ca un canal de informare asupra realitatilor actuale ale unei natiuni stravechi si foarte framantate sau asupra uneia din primele religii ale lumii -zoroastrismul- dar si ca o perspectiva exterioara asupra “Europei noastre” provinciale, asa cum ii apare ea unui strain. Povestea nu respecta o anumita cronologie, alternand atat ca loc cat si ca timp exact cum lui Omar ii revin diferite amintiri ale vietii pe care o abandonase. Evadarile din realitate ale acestuia se produc, ca intr-o povestire fantastica, prin patrunderi imaginare/magice? in tablourile din casa gazdei sale, Godun, niste reproduceri dupa autori clasici pe care Omar ii cunoaste amanuntit, semn al vastului sau bagaj cultural.

Verdict: foarte interesanta sub aspectul informatiilor oferite in legatura cu credinciosii zartosht, importanta traditiilor persane, revolutia islamica si conflictul etnic-religios din Iran. Foarte atent scrisa, cu fraze aproape caligrafic construite si o fluiditate remarcabila, dovada a talentului autoarei, Omar cel Orb e simultan o poveste despre iubire si una despre sacrificiu. Nu in ultimul rand, o provocare pentru cititorul neavizat.

Cine ar trebui sa regizeze filmul: Ang Lee (Life of Pi) are o viziune foarte poetica si o estetica orientala de invidiat. Ar trebui sa mai incerce o poveste de imigrant incarcata de spiritualitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?